In sfarsit, te-ai hotarat sa iti cumperi un laptop sau vrei sa schimbi calculatorul ala vechi si mare care ocupa mult loc si  vrei sa iti ei ceva mic si portabil.Intr-o piata suprasaturata de o infinitate de produse mobile, alegerea celui mai bun dispozitiv poate fi o problema pentru multi dintre noi. Astfel, cand ai de ales intre un notebook, netbook, ultrabook,  tableta si alte gadget-uri aflate la intersectia celor de mai sus, e clar ca alegerea nu e usoara si pare mai degraba o loterie. Daca nu te-ai nascut cu calculatorul in brate, acest ghid e pentru tine, cu cele mai bune variante disponibile in februarie!

La ce trebuie sa fiu atent cand cumpar un laptop?

  • Procesorul - inima calculatorului, de el depinde in cea mai mare masura performanta sistemului. Cu cat are mai multe nuclee si o frecventa de functionare mai ridicata cu atat va fi mai performant. Acestea vin insa cu un cost, un consum de energie mai ridicat. Daca consumul de curent nu te intereseaza foarte mult, avand in vedere ca vei avea o sursa de curent in apropiere, cauta cel mai rapid procesor! Daca vrei sa fie cat mai economic, uita-te la TDP afisat, cu cat e mai mic cu atat mai bine!
  • GPU (placa video) - a doua componenta in ordinea importantei in privinta performantei. O placa video rapida iti va permite sa rulezi jocurile fluent si cu detalii ridicate. Mare parte din notebook-urile ieftine, sau cele destinate activitatilor de office au placi video integrate, cu un consum mai redus de energie dar si cu performante mult mai slabe
  • Memoria RAM - cu cat mai multa cu atat mai bine. Cantitatea minima recomandata in prezent este 4 GB, aceasta permitand rularea fluenta si fara intreruperi a sistemului de operare, precum si schimbarea rapida intre aplicatii.
  • HDD - minim 500 GB, cu cat mai mare cu atat mai bine. HDD este componenta care afecteaza destul de mult viteza de rulare a sistemului si de obicei HDD-urile folosite in laptop-uri functioneaza la 5400 RPM, fapt ce afecteaza negativ comportamentul general al sistemului (se va comporta vizibil mai incet decat un sistem desktop similar, dar cu un HDD la 7200 rpm). In notebook-urile din partea superioara, intalnim si HDD-uri la 7200 rpm si chiar SSD-uri care cresc performantele de cateva ori dar la un pret destul de piperat!
  • Display-ul - un alt punct important in decizia de cumparare. Pentru mobilitate maxima, display-ul trebuie sa fie unul sub 13 inchi. In acest caz insa, performantele vor avea de suferit. Pentru mai mult spatiu de lucru macar 15,6 inchi. Din pacate, rezolutia a fost cam neglijata de producatorii de laptop-uri, majoritatea propunandu-ne rezolutii relativ mediocre de 1366×768  ca standard, la dimensiuni sa zicem mari ale ecranelor,  in timp ce pe telefoanele mobile rezolutiile HD sunt ceva normal, pe ecrane mult mai mici. Drept urmare, PPI la laptop-uri este dezamagitor! Laptop-urile din spectrul superior beneficiaza de ecrane Full HD dar, la fel, trebuie sa platesti “o amenda” pentru asta. Cele mai multe notebook-urilor vin cu ecrane glossy, care produc reflexii si cam sufera in lumina puternica, fiind destul de greu de urmarit in lumina soarelui. Mai exista si ecrane mate, dar sunt destul de rare, care permit o vizionare mai buna in lumina naturala dar sufera la capitolul reprezentare a culorilor.
  • Conectivitate - din fericire, majoritatea laptop-urilor cam au tot ce trebuie in aceasta privinta. Nici unuia nu trebuie sa ii lipseasca minim 2/3 intrari USB, WLAN, jackuri audio – casti si microfon, HDMI si optional Bluetooth.
  • Carcasa - la achizitia online e destul de greu de verificat modul de constructie, finisajele si ansamblarea modulelor de conectica in jurul carcasei. Daca ai ocazia sa verifici modelul dorit live, fa-o. Vezi cum se inchide, daca scartaie, daca mecanismul de inchidere este solid, etc. Totusi, in destul de putine cazuri vei putea face asta.
  • Boxele - in marea majoritate a cazurilor sunt mediocre, deoarece o calitate superioare necesita incinte mai mari si precum stim, spatiul este un lux intr-un laptop.
  • Bateria - autonomia este importanta pentru unii iar pentru altii nu conteaza. Din pacate, cifrele afisate de producatori nu ne ofera foarte multe informatii in privinta acesteia, fiind de cele mai multe ori inutile. Autonomia depinde foarte mult de scenariul in care este utilizat laptop-ul, aplicatiile solicitante gen jocuri, filme, ducand la consumarea rapida a bateriei. Ca idee generala, cu cat este mai mare laptop-ul cu atat va consuma mai mult si va avea o autonomie mai mica.

Off, dar tot sunt prea multe modele… help, eu ce aleg?

Pai depinde ca de obicei de cati bani dispui… Degeaba te apuci tu sa citesti ce criterii tehnice ar trebui sa indeplineasca laptop-ul mult visat (milioane de giga de ram, ecran super subtire, Apple, etc, etc) daca tu nu ai bani decat de unul amarat, cu un nivel mai sus decat un laptop de jucarie. But, fear not, Miniroboto to the rescue!
Am incercat sa aleg cel mai bun laptop all-around intr-o anumita marja de preturi, pentru o flexibilitate mai mare. Pentru un utilizator obisnuit, cele mai solicitante aplicatii vor fi jocurile, fara discutie. Un joc modern pune la treaba intreg notebook-ul si il simti cum se incalzeste in timpul rularii, semn ca lucreaza la capacitate aproape maxima! Filmele, muzica, internetul, jocurile de Facebook solicita relativ putina forta de lucru si chiar si cele mai amarate procesoare se vor descurca fara probleme. Designul, marca, sistemul de operare au fost criterii secundare, deoarece in 99% din cazuri umfla pretul produsul foarte mult si eu am cautat forta bruta si nu frumusetea. Din acest ghid lipsesc notebook-urile Apple (cel mai bun design fara indoiala, dar cu anumite lipsuri iar Mac OS nu este renumit pentru suportul sau pentru jocuri), ultrabook-urile (portabilitate maxima => compromisuri la performanta) precum si laptop-urile destinate uzului profesional.