sâmbătă, 13 iunie 2015

AMD Radeon 300

Detalii despre preturile noilor placi video AMD Radeon 300

XFX Radeon
Noua serie de placi video AMD Radeon 300 reprezinta o imbunatatire a seriei din gama 200, nu sunt mari imbunatatiri dar asta ramane totusi o veste buna pentru gameri. WCCFtech este o publicatie recunoscuta (si sunt destul de siguri pe informatie pentru a elimina definitiv cuvantul zvon) ce sustine ca noua serie de placi video este una destul de atractiva.
Preturile publicate de WCCFtech sunt:
  • Radeon R9 390X 8GB (imbunatatire Hawaii XT): $389
  • Radeon R9 390 8GB (imbunatatire Hawaii Pro): $329
  • Radeon R9 380X 3GB/6GB (Tonga XT): neconfirmat
  • Radeon R9 380 4GB (Tonga Pro): $235
  • Radeon R9 380 2GB (Tonga Pro): $195
  • Radeon R7 370 4GB (Pitcairn): $175
  • Radeon R7 370 2GB (Pitcairn): $135
  • Radeon R7 360 2GB (Bonaire): $107
Noile placi video se vor imparte in doua categorii separate – performanta si entuziasm – doar Radeon R9 390X 8GB si Radeon R9 390 8GB intra in categoria mai rapida a entuziastilor. Chiar daca nu sunteti gata sa spuneti ca aceste preturi raman sigure, publicatia mai sus mentionata are un trecut favorabil in publicarea de informatii, chiar si la nivel de zvon. Seria 300 reprezinta doar un nou brand pentru seria 200.
Producatorul de placi video XFX a confirmat, accidental, ca Radeon R9 390X reprezinta un nou brand pentru R9 290X, o placa video ce a debutat undeva la sfarsitul anului 2013. Cererea pentru placile video high-end din gama 200 a crescut foarte mult la scurt timp de la lansare deoarece acestea au fost foarte populare pentru „minerii” de moneda virtuala.
Merita mentionat faptul ca placile video din seria Radeon 300 nu sunt singurele la care lucreaza AMD. Adevaratul succesor al companiei, placa video bazata pe procesorul grafic Fiji sub numele de Radeon Fury, va fi dezvaluita in cadrul evenimentului E3 de saptamana viitoare.

vineri, 12 iunie 2015

Driver video pentru GTA V si de la AMD

AMD Catalyst 15.4 Beta Driver

Cum era de asteptat, AMD a lansat ieri un driver video optimizat pentru jocul Grand Theft Auto V, la cateva ore distanta de la lansarea driverului GeForce 350.12 WHQL de la Nvidia.
Driverul video Catalyst 15.4 Beta este conceput special pentru GTA V si suporta una sau mai multe placi video datorita profilului Crossfire. Nu exista efecte specifice AMD in joc, iar rapoartele timpurii indica ca jocul ruleaza foarte bine pe hardware AMD (si Nvidia).
Pe langa suportul pentru GTA V, AMD a inclus noi profile Crossfire pentru Dying Light, Galactic Civilizations III, MGSV: Ground Zeroes, Mortal Combat X, Sleeping Dogs: Definitive Edition; si profile actualizate pentru Battlefield Hardline, Far Cry 4, Shadow of Mordor si Sniper Elite 3.

Avast Free Antivirus 2015 Review

Avast Free Antivirus 2015

Avast Free Antivirus 2015
Avast Free Antivirus 2015

Avast Free Antivirus a fost anul trecut unul dintre cele mai bune solutii pentru securizarea PC-ului, iar in acest an nu vad niciun motiv pentru care nu ar fi la fel. Cu multe functii utile – inclusiv protectie puternica anti-malware – iti pastreaza calculatorul securizat, iar cu abordarea blanda de a trece la caracteristici premium il face usor de a trai cu el. Daca nu vrei sa platesti pentru un software de securitate, este cel mai bun, cea mai echilibrata solutie.
In timpul instalarii isi descarca cele mai recente semnaturi in baza de date, apoi o scanare rapida de indata ce instalarea este completa. Interfata cu utilizatorul este simpla si ofera toata caracteristicile importante intr-o interfata curata.
Avast Antivirus Gratuit

Panoul principal ne arata pe scurt ce este protejat, in timp ce ne expune instrumentele Smart Scan, Browser Cleanup si Home Network Security, plus serviciul SecureLine VPN. Acesta din urma – precum caracteristicile firewall, anti-spam si secure online banking – pentru un cost suplimentar, insa software-ul nu te bate la cap la nesfarsit pentru acesta. Magazinul integrat este doar la un click distanta, dar nimeni nu te forteaza sa il folosesti.
Pentru un pachet gratuit, Avast beneficaza de caracteristici suplimentare din belsug, cu un instrument Rescue Disk pentru crearea de stick-uri usb sau CD-uri bootabile cu software antivirus si cele mai recente definitii preinstalate, si o facilitate de curatare a browser-ului care te scapa de bare si extensii iritante.
Home Network Security itii verifica reteaua de acasa pentru potentiale riscuri, in timp ce programul de actualizare software iti poate spune daca componentele precum Java sau Adobe Flash sunt actualizate. Ambele caracteristici ofera o abordare mai cuprinzatoare a securitatii decat alte pachete antivirus gratuite.
Avast Free
In ceea ce priveste scanarea, poti alege intre scanare rapida, scanare completa a sistemului si optiuni pentru scanarea folderelor si unitatilor media detasabile, plus Boot Time Scan care se ocupa de problemele neplacute ce nu pot fi tratate din Windows.
De asemenea, poti controla comportamentul pachetului, acesta putand fi pus in modul silent, fara ferestre pop-up sau alerte pentru gaming sau un mod intarit pentru a proteja utilizatorii neexperimentati. Avast include chiar si o serie de statistici care nu iti afiseaza numai cat de bine isi face treaba in numele tau, ci si modul in care cruciada anti-malware functioneaza pe tot globul.
Avast se apropie ca performanta de cele mai bune pachete antivirus platite cand vine vorba de protectie, oferind o aparare impotriva a 97% din amenintari, si in cele mai multe cazuri impiedicandu-le sa se instaleze confortabil in sistemul tau, decat sa actioneze dupa ce fapta a fost detectata.
Antivirusul nu foloseste multe resurse de sistem si nu incetineste vizibil functionalitatea acestuia.

Nvidia a lansat placa video GeForce GTX 980

Dupa lansarea celei mai scumpe placi video pentru jocuri din istorie, GTX Titan Z cu pret de 3000 dolari si performanţe doar la nivelul competitorului Radeon R9 295X2 oferit de AMD la jumatate din pretul celei dintai, Nvidia face o noua incercare cu seria GeForce GTX 980 si varianta mai accesibila GTX 970. Bazate pe un design de GPU simplificat, dar mult mai eficient, noua serie de placi video promite sa ofere performante crescute folosind mai putina energie decat solutiile rivale de pe piata.
Cu nume de cod GM204-400, nucleul grafic din seria Nvidia Maxwell este creat folosind procesul de fabricatie pe 28nm si ingramadeste aproximativ 5.2 miliarde tranzistori pe un cip de siliciu cu suprafata 398mm2. Spre comparatie, vechiul nucleu Kepler folosit pentru seria GTX 780Ti aduna 7.2 miliarde tranzistori pe un cip cu suprafata de 561 mm2, fiind inevitabil mai costisitor de produs si cu cerinte crescute in privinta consumului de energie (TDP 250W) si racire.
Desi are mentionat un consum TDP de numai 165W, noul GPU Maxwell atinge impresionanta frecventa de 1126MHz (1216MHz in mod boost) si dispune de 4GB memorie GDDR5 la 7GHz. Cele 2048 procesoare de shader sunt tinute ocupate folosind o cantitate de 2MB memorie cache L2, adaugata pentru a compensa reducerea bus-ului de acces pentru memoria video la 256 biti (384 biti pentru nucleul Kepler). Tot pentru gestionarea mai eficienta a memoriei video avem folosirea unui algoritm avansat pentru compresia texturilor si alte optimizari la nivel de microarhitectura.
La final, ne alegem cu o placa video doar cu putin mai rapida decat vechiul GTX 780Ti si actualul top de gama single-GPU AMD Radeon R9 290X. Noua serie GTX 980 este insa mai eficienta, plusand prin silentiozitate si temperaturi de functionare reduse.
Demonstrat prima data cu seria de placi video entry-level GeForce GTX 750, nucleul Maxwell a impresionat prin performante neasteptat de bune si eficienta energetica superioara solutiilor actuale existente pe piata. Desi mult mai costisitoare, noua serie de placi video probabil ca inca nu arata intregul potential oferit de microarhitectura Maxwell. Avand in vedere consumul de energie redus si cerintele nu foarte mari pentru racire, putem astepta ca Nvidia sa ofere in curand succesor pentru costisitoarea Titan Z, placa video dual-GPU bazata pe nucleul Kepler.
Primele exemplare GeForce GTX 980 au ajuns deja in oferta magazinelor din tara noastra, putand fi obtinute la pret aproximativ de 2600 Lei.

Nvidia GeForce GTX-980

Ghid configurare PC pe componente

Configurare PC
Configurare PC
Cu ceva ani in urma majoritatea persoanelor preferau sa achizitioneze un desktop PC gata asamblat si incercau sa se orienteze spre un produs ce oferea o performanta cat mai buna, in functie de bugetul alocat pentru acesta. Poate nu era cea mai buna modalitate de achizitie a unui PC, persoana fiind limitata la sistemele ce se gaseau in magazine, insa era la indemana si nu intampina probleme si batai de cap ca in cazul in care cumpara componente care apoi trebuiau asamblate. In plus, este nevoie de cunostinte de baza in asamblarea unui PC, iar daca utilizatorul nu are aceste cunostinte, prefera sa achizitioneze un PC gata asamblat. Pe langa toate acestea, componentele cumparate trebuie sa fie si compatibile intre ele, altfel te trezesti ca placa de baza nu suporta procesorul achizitionat, memoria RAM, sau alte componente.
In ziua de azi se practica cumpararea unui PC pe componente. Dupa parerea mea poti iesi mai ieftin in acest fel fata de achizitionarea unui PC gata asamblat cu aproximativ aceleasi componente. Totusi, trebuie sa detii si indemanarea necesara asamblarii acestuia, daca nu, poti apela la un prieten, o cunostinta, sunt sigur ca exista o persoana cunoscuta tie care se pricepe la astfel de lucruri.
Astazi vom vorbi despre cum sa faci o configurare PC, dupa ce anume sa te uiti pentru a te sigura ca potentialele componente sunt compatibile intre ele si sa eviti anumite probleme care pot aparea.
Pentru inceput trebuie sa te decizi ce platforma preferi, Intel sau AMD. Pentru a iti veni in ajutor pot spune ca Intel sta mult mai bine la capitolul componente PC in comparatie cu AMD. Poate te atrage AMD datorita pretului mai mic, insa trebuie sa te gandesti ca in viitor poate doresti sa faci un upgrade procesorului, iar din gama Intel ai destule modele din care sa alegi, spre deosebire de AMD, care detine un portofoliu mai mic.
Tin sa mentionez ca personal am cumparat componente AMD cu un buget limitat destul de mic si am asamblat fara probleme sisteme AMD care pot spune ca functioneaza si in ziua de azi fara nicio problema. Am ales sa merg pe mana AMD datorita preturilor mai accesibile, cu bugetul disponibil daca as fi ales sa merg pe Intel, sistemul ar fi fost ceva mai putin performant datorita preturilor mai mari ale componentelor.

Placa de baza

In momentul in care ai decis ce platforma doresti sa folosesti, urmatorul pas este de a alege o placa de baza. Poti opta pentru o placa de baza cu chipset Intel si socket 1150 (Socket-ul este important si trebuie sa il tii minte in momentul in care cumperi procesorul) sau poti merge pe o placa de baza AMD cu socket AM3+.
In acest moment cunosti detaliile placii de baza si poti merge mai departe pentru a achizitiona restul de componente compatibile. In ofertele magazinelor online gasesti numeroase optiuni in functie de bugetul tau.
Placi de baza
Placi de baza

Procesorul

Procesorul este una dintre cele mai importante componente, acesta oferind performanta si calcul rapid in programele folosite sau in jocuri.
Cum am spus mai devreme, trebuie sa alegi un procesor compatibil cu placa de baza, in acest caz trebuie sa alegi un procesor Intel pe socket 1150 sau un procesor AMD pe socket AM3+. Pentru a vedea cu ce socket este compatibil procesorul ales, acesta se poate gasi in sectiunea de specificatii a procesorului, precum si frecventa de rulare, respectiv numarul de nuclee.
Pana in acest moment ai selectat doua componente compatibile si esti mai aproape de a iti configura PC-ul pe care ti-l doresti. In acelasi timp ai garantia ca cele doua piese alese sunt compatibile 100%.
Pret Procesoare

Placa video

Placa video este o alta componenta esentiala, in special pentru jocuri si editare video. Nu ezita sa achizitionezi o placa video cat mai buna, atat cat iti permite bugetul, altfel vrei regreta ca nu ai investit mai mult in aceasta. Jocurile video bune necesita in ziua de azi mai multe resurse, iar cele care vor fi lansate in viitor vor avea nevoie de resurse tot mai mari.
Aici nu ar trebui sa iti faci probleme de compatibilitate, placile de baza avand acelasi slot PCI Express pentru placa video.
Iti recomand urmatoarele placi video: NVIDIA GeForce GT 730 sau, daca dispui de un buget consistent, Asus AMD Radeon R9 270X OC.
Pret Placa Video
Placa Video

Memoria RAM

Pentru ca PC-ul sa ruleze lin, fara probleme, fara sacadare, ai nevoie de memorie RAM. In specificatiile placii de baza poti vedea ce tip de memorie RAM suporta, precum si capacitatea maxima, cate sloturi de memorie ofera, cat si frecventele memoriilor suportate.
Iti recomand sa cumperi doua placute de memorie RAM (kit) a cate 4GB pentru a lucra in Dual Channel. HyperX FURY Blue 8GB (2x4GB), DDR3, 1600MHz, CL10, 1.5V ar fi o alegere foarte buna.
Pret Memorie RAM
Memorie RAM

Hard Disk

In aceasta categorie a unitatilor de stocare ai foarte multe optiuni din care poti alege. Eu pot doar sa iti recomand achizitionarea unui HDD pe interfata SATA III cu o capacitate de macar 500 GB, niciodata nu este prea mult. In plus, iti recomand si un SSD rapid pe care sa instalezi sistemul de operare.

Unitate Optica

Desigur, ai nevoie si de o unitate optica. Din nou, aici gasim o multime de variante, insa una ieftina isi face treaba foarte bine. Nu stiu cat de mult se mai folosesc unitatile optice, in ziua de azi stick-urile usb fiind destul de ieftine si iti permite sa muti fisiere de pe un PC pe altul mult mai usor si fara probleme.

Carcasa si sursa

Nu in ultimul rand, ai nevoie de o carcasa in care sa montezi componentele. Iti recomand sa cumperi una cat mai spatioasa si aerisita.
Tot ce iti mai trebuie pentru a pune PC-ul in functiune este o sursa de alimentare. Este de preferat sa o cumperi separat, ci nu sa mergi pe varianta unei carcase cu sursa incorporata deoarece acestea sunt slabe. Iti recomand sursa Inter-Tech Combat Power 650W.
Inter-Tech Combat Power

DirectX 12

DirectX 12 nu va avea nevoie de o placa video noua

Nvidia GTX 750 Ti
Nvidia GTX 750 Ti
DirectX 12, care este de asteptat sa ofere beneficii de performanta dezvoltatorilor la crearea de jocuri si software vizual pentru calculatoare ce folosesc Windows si pentru Xbox One, nu iti va solicita sa renunti la placa video pe care o detii si sa iti cumperi una noua pentru a putea profita de el.
Placa video actuala, presupunand ca nu este antica, ar trebui sa fie buna, desi s-a mentionat ca anumite caracteristici superioare ar putea fi blocate daca nu faci upgrade. Demonstratia recenta facuta de Microsoft pentru cateva jocuri rulate pe Windows 10 cu DirectX 12 a indemnat pe cativa oameni sa intrebe ce hardware specific va fi suportat de DirectX 12.
Microsoft a raspuns ca nu sunt inca pregatiti sa ofere detalii referitoare la DirectX 12, insa au specificat ca sunt in stransa colaborare cu partenerii hardware pentru a se asigura ca placile video destinate pentru cele mai moderne jocuri PC vor rula fara probleme cu DirectX 12, inclusiv Maxwell de la Nvidia, placi video bazate pe Kepler si Fermi, procesoare Intel de generatia a 4-a (si mai noi) si placi video AMD bazate pe Graphics Core Next (GCN).
Sunt vesti bune pentru gameri. Se pare ca nu vor exista probleme, iar acei bani cheltuiti pentru placa ta video nu vor fi risipiti pana la urma.

F1 2015

F1 2015 – Data de lansare si detalii

F1 2015

F1 2015 primeste grafica si fizica modernizate

Jocul de Formula 1 din acest an a fost dezvaluit oficial de Codemasters, data de lansare fiind programata in luna iunie a acestui an. Jocul de curse va fi primul care urmeaza sa fie lansat pentru consolele curente, fiind in dezvoltare pentru PlayStation 4, Xbox One si PC.
Utilizatorii de PS3 si Xbox 360 nu vor primi acest nou titlu, fiind nevoiti sa ramana la F1 2014.
F1 2015 va rula pe o noua versiune a motorului EGO, care, conform blogului companiei, ofera imbunatatiri semnificative fata de platforma pe care au fost dezvoltate jocurile F1 2010-2014. Imbunatatirile se aplica la modul in care jocul trateaza motorul masinii, transmisia, aerodinamica, rezervorul, plus alte imbunatatiri. Desigur, grafica a suferit un salt imens, daca ne luam dupa capturile oficiale.
F1 2015
F1 2015 Circuit
Manevrabilitatea este un element care a primit multa atentie, directorul Paul Jeal mentionand modul in care conditiile dinamice ale circuitului va afecta cursa. „Manevrabilitatea este o imbunatire majora fata de jocurile anterioare”, a spus acesta.
Paul Jeal a mai adaugat ca noul model de anvelope este un „superb” pas inainte spre realism, permitandu-va sa explorati unde este limita si permitandu-va sa va simtiti mai conectati cu masina. Acum puteti experimenta modificari de aderenta cauzate de schimbarile de temperatura, uzura, setarea masinii, ramasitele de pe pista si conditiile meteorologice.
F1 2015
F1 2015
Lansarea din iunie are loc mai devreme decat titlurile F1 anterioare, care in mod normal erau lansate in septembrie. Ca un adaos pentru cumparatori, F1 2015 va oferi si continut F1 2014, remasterizat pentru noul motor EGO.
In plus, jocul va suporta si control vocal, jucatorii putand folosi un microfon pentru a solicita informatii despre masina sau pentru a solicita un pit stop.

Construirea unui PC

Construirea unui PC pentru prima data – AMD vs. Intel

Construire PC

Construirea unui PC – Buget alocat

Am intalnit de-a lungul timpului persoane care doreau construirea unui PC, insa nu detineau cunostintele necesare configurarii. Drept urmare apelau la mine pentru achizitionarea componentelor in bugetul alocat. Asadar in primul rand trebuie sa iti cunosti bugetul, cat esti dispus sa cheltui si cat sa sacrifici din pricina acestuia.
Poti construi un PC mediocru pentru gaming 1080p cu un buget cuprins intre 1600 lei si 3000 lei, in functie de preferinte (AMD+AMD sau Intel+Nvidia). Avand in vedere ca esti nou in construirea unui PC, probabil inca nu ai stabilit aceste preferinte. In acest caz voi incerca sa iti expun cele mai frecvente motive pentru alegerea componentelor AMD, Intel si Nvidia. Desigur, placa de baza, sursa, mediul de stocare, sunt si acestea importante, insa procesorul si placa video au cel mai mare impact asupra bugetului.

Intel vs. AMD

Intel este cunscut pentru performanta mai buna pe un singur nucleu si racirea mai buna, insa la un pret ceva mai mare. In timp ce AMD este asociat cu o performanta multi-core superioara la un pret mai bun. Exista mai multe argumente pro si contra pentru fiecare companie, insa pentru un buget mediu recomand cu incredere procesoarele AMD, cu conditia sa inlocuiesti cooler-ul stock cu unul mai bun. Va fi interesant de vazut cum DirectX 12 va afecta aceasta alegere, permitand o utilizare mai eficienta a procesoarelor multi-core.
Recomand unul dintre aceste procesoare: AMD FX 8320 sau Intel i5 4460

AMD vs. Nvidia

In prezent, placile video AMD impreuna cu un procesor de aceeasi marca ofera cea mai buna performanta. Cu toate acestea, acest beneficiu vine cu un consum mai mare de energie, care afecteaza factura de energie, in cazul in care esti preocupat de asa ceva. Frecventa si beneficiile driverelor AMD s-au imbunatatit dramatic in ultimul an, insa tot cred ca Nvidia se afla mai presus in ceea ce priveste promptitudinea si consistenta.
Pentru placile video, ecosistemul software este de asemenea important. Atat AMD cat si Nvidia au solutii pentru optimizarea automata a jocurilor pentru setari grafice ideale bazate pe hardware.
Cand vine vorba despre recomandarea unei placi video AMD sau Nvidia, nu o pot face. Depinde foarte mult de model, pret, si pentru ce este utilizata de catre cumparator. Cerceteaza si citeste review-uri pentru a te hotari.
Am creat un wishlist pe PC Garage cu o configurare ce te duce la un pret de 2.873,91 lei. Vezi aici.
Foloseste voucher-ul 9NAA3PWT pe PC Garage si primesti 1% discount
Configuratia de mai sus este capabila de jocuri high-end 1080p. Am inclus un SSD pentru ca PC sa fie mult mai rapid, insa nu am adaugat si un cooler. Iti recomand sa inlocuiesti cooler-ul stock cu un altul. De asemenea, daca placa de baza ti se pare prea scumpa, o poti inlocui cu alta mai ieftina. De mentionat ca acestea sunt componente de calitate, nu marci de buget, care iti ofera longevitate si satisfactie.

Nvidia lanseaza driverul GeForce 350.05 Hotfix


GeForce 350.05 Hotfix este menit sa rezolve problemele de crash

La mijlocul lunii martie, Nvidia a lansat driver-ul 347.88 WHQL, acesta fiind recomandat pentru jocul Battlefield Hardline. La acea vreme, Nvidia a lansat si o noua placa video cap de serie GeForce Titan X. Totul parea sa mearga conform planului, insa cativa jucatori au inceput sa se planga ca noul driver cauza crash-uri in Battlefield Hardline si Dragon Age: Inquisition. Daca esti unul dintre ei, probabil te vei simtit usurat odata cu lansarea GeForce 350.05 Hotfix.
Conform companiei, acest hotfix se adreseaza crash-urilor in Battlefield Hardline din pricina unei erori DirectX pe unele sisteme, si TDR (Timeout Detection and Recovery) crash in Dragon Age: Inquisition. GeForce 350.05 Hotfix este disponibil sub forma de 32 biti si 64 biti, atat pentru laptop cat si pentru sisteme desktop.

Microsoft Edge


Microsoft Edge – Inlocuitorul Internet Explorer

Microsoft Edge Windows 10 Browser

Detaliile inlocuitorului Internet Explorer, nume de cod Project Spartan, au fost dezvaluite

Microsoft a dezvaluit in cele din urma browser-ul de generatie urmatoare care va inlocui Internet Explorer. Numit Microsoft Edge, acesta este un browser mai rapid si mai minimalist spre deosebire de vechiul Internet Explorer, pe care il stim cu totii.
Detalii privind Edge au fost dezvaluite la conferinta anuala a dezvoltatorilor, Build, alaturi de un nou logo care a insotit anuntul. Desi inca se foloseste simbolul familiar „E”, design-ul si culoarea s-a schimbat usor. Probabil compania s-a gandit sa pastreze acest brand si pentru noul sau browser, iar denumirea de Edge a permis doar mici modificari de imagine, ci nu un design nou nout asa cum ma asteptam in cazul in care numele ar fi ramas Spartan.
O caracteristica cheie este integrarea asistentului virtual Cortana, care poate fi folosit ca parte a functiei de cautare.
In plus, utilizatorii pot adnota si desena pe paginile web. Aceasta caracteristica functioneaza atat pe desktop cat si pe dispozitive mobile, utilizatorii de smartphone si tablete putand desena folosind degetul sau un stylus iar utilizatorii de PC-uri folosind mouse-ul si tastatura.
Microsoft Edge
Microsoft Edge
In luna martie s-a aflat ca Microsoft doreste sa renunte la Internet Explorer in favoarea unui nou browser, cu toate acestea, vechiul IE va fi in continuare disponibil temporar pentru utilizatorii Windows 10. Decizia de a pastra temporar IE s-a luat pentru a veni in ajutorul companiilor care inca folosesc tehnologii mai vechi concepute pentru Internet Explorer, precum controale personalizate ActiveX si Browser Helper Objects.
Noul browser va folosi EdgeHTML, un motor restructurat care inlocuieste vechiul Trident, folosit in Internet Explorer in ultimele decenii.

NVIDIA Shield

NVIDIA Shield: jocuri pe Android în 4K, streaming prin GRID şi Crysis 3

În paralel cu gigantul show Mobile World Congress din Barcelona are loc şi Game Developers Conference în San Francisco, un eveniment care atrage cei mai importanţi dezvoltatori de jocuri şi producători de hardware dedicat gamingului. NVIDIA a avut o prezenţă importantă anul acesta în cadrul GDC, aducând pe piaţă un produs ieşit din comun: NVIDIA Shield, o consolă cu Android capabilă să ruleze jocuri în rezoluţii 4K.
Noua cutie inteligentă este cel mai recent membru al gamei de produse Shield, completând astfel portretul de familie alături de Tablet şi Portable. Consola este bazată pe sistemul de operare Android TV şi oferă suport nativ pentru redarea de conţinut 4K la 60 de cadre pe secundă. Desigur, acest lucru nu înseamnă că doar jocurile vor putea fi afişate în această rezoluţie, ci şi imaginile şi filmele.
După cum era de aşteptat, la baza acestui dispozitiv stă noul procesor Tegra X1. Acesta integrează un GPU cu 256 de nuclee, care nu vor fi constrânse de limitările unui dispozitiv mobil. Având în vedere că Shield se va alimenta direct de la priză, procesorul X1 va putea fi folosit la capacitate maximă. Noul procesor va fi alăturat unei cantităţi generoase de memorie RAM (3 GB). Spaţiul de stocare de numai 16 GB poate părea limitat, însă există un lăcaş pentru carduri microSD de până la 128 GB. Pentru că vorbim despre un dispozitiv care doreşte să stea la baza sistemului de entertainment din sufragerie, există surport pentru redare 7.1 şi 5.1 a sunetului prin HDMI, cât şi redare audio high definition prin USB.
La capitolul conectivitate avem două port-uri USB 3.0, o mufă HDMI 2.0, port ethernet gigabit, micro-USB 2.0, cât şi module wireles 802.11ac şi Bluetooth 4.1. Shield doreşte să stea sub televizorul utilizatorului şi va oferi compatibilitate cu telecomenzi IR precum Logitech Harmony. Noua consolă cântăreşte 650 grame şi va ocupa puţin spaţiu. Carcasa sa măsoară doar 210 x 130 x 25 mm. În pachetul său se va găsi şi Shield Controller, anunţat odată cu Shield Tablet anul trecut, iar cei care doresc pot cumpăra o telecomandă opţională care oferă acces la funcţii de navigare şi control vocal.
Desigur, toate acestea ar fi doar nişte specificaţii pe hârtie, care promit performanţă ridicată, însă NVIDIA nu doreşte să lanseze Shield fără suport software avansat. Astfel, compania a realizat parteneriate cu diverşi dezvoltatori de jocuri, care vor aduce câteva titluri pe platforma Android. Printre cele mai interesante jocuri ce vor rula nativ pe NVIDIA Shield se regăsesc Crysis 3, Doom 3 BFG Edition şi Borderlands: The Pre-Sequel, titluri nu tocmai noi, însă pe care nu ne-am aştepta să le vedem pe un sistem de operare precum Android.
De asemenea, NVIDIA a vorbit în detaliu despre GRID, platforma sa de streaming. Varianta comercială a serviciului se va lansa în luna iunie. Utilizatorii vor putea să opteze pentru abonamentul basic, pentru jocuri în rezoluţia 1280 x 720 pixeli sau premium petru Full HD. Ambele vor oferi gameplay la 60 de cadre pe secunde şi latenţă de aproximativ 150 ms. Jocurile noi se vor lansa separat de abonament şi vor putea fi cumpărate individual. Au fost deja confirmate pentru GRID titluri precum Batman: Arkham Knight şi The Witcher 3: Wild Hunt. NVIDIA susţine că unul dintre avantajele streaming-ului prin intermediul GRID este limitarea timpului de aşteptare, scăpând de download-uri şi instalări. Timpul de rulare al oricărui joc din ofertă durează doar 60 de secunde.
NVIDIA Shield se lansează în luna mai la un preţ echivalent cu 199 de dolari. Pachetul include şi gamepad-ul Shield Controller, care se vinde în mod normal la 60 de dolari separat.

GeForce GTX 960

NVIDIA a lansat GeForce GTX 960, o placă video cu performanţe competitive la un preţ bun

Bazată pe acelaşi nucleu NVIDIA Maxwell ca şi frăţiorii mai mari GTX 970 şi GTX 980, dar cu mai puţine unităţi de procesare şi o cantitate de 2GB memorie DDR5 accesată folosind un bus de 128 biţi, noua GeForce GTX 960 ia în vizor seria Radeon R9 285, oferind performanţe apropriate la un consum de energie mai mic.
EVGA GeForce GTX 960
Oferită la un preţ începând cu 999 Lei, similar modelului rival oferit de AMD, noua GeForce GTX 960 are drept principale atuuri eficienţa energetică superioară şi includerea unor tehnologii recente aduse de nucleul Maxwell, cum ar fi accelerare hardware pentru redarea de fişiere video 4k care folosesc noul format de compresie H.265.
Strict din punct de vedere al specificaţiilor, GTX 960 nu este o placă video care să impresioneze, bus-ul de memorie pe 128 biţi folosit împreună cu chip-uri de memorie GDDR5 la 7GHz oferind o lăţime de bandă de numai 112 GB/s. Însă nucleul GM206 echipat cu 1024 unităţi de procesare compensează această limitare apelând la tehnologii avansate de compresie video, performanţele obţinute la rezoluţie Full HD neavând prea mult de suferit.
GeForce GTX 960 VS competiţia
Un detaliu de luat în seamă este şi prezenţa compatibilităţii DirectX 12, noul API inclus cu viitorul sistem de operare Windows 10. Pe lista tehnologiilor suportate mai avem G-SYNC, SLI şi Dynamic Super Resolution (DSR), care promite să aducă pe ecranul monitoarelor 1080p o experienţă de vizionare la claritate apropriată 4K.
Lansată joi, 22 ianuarie, noua serie de plăci video GeForce GTX 960 este disponibilă deja în ofertele magazinelor din ţara noastră, cei interesaţi având de ales atât între modele cu design de referinţă cât şi mai multe implementări personalizate, oferite de ASUS, GIGABYTE, EVGA, PALIT şi alţii.

Need for Speed World se închide

Need for Speed World se închide după 5 ani de activitate online

nfworldend
După 5 ani pe pistele de curse, Need for Speed ​​World își va tura pentru ultima dată motoarele până pe 14 iulie când serverele vor fi definitiv oprite. Începând de astăzi achizițiile de SpeedBoosts au fost dezactivate.
NFS World a fost lansat în 2010, reușind să reunească numeroși fani de racing online pe PC dar în același timp oferind o mare varietate de curse și la anumite perioade de timp premii constând, de exemplu, în speedboost, mașini și personalizarea lor.
nfsworldracing
„Cu toate acestea, după 5 ani, suntem de părere că jocul nu se mai ridică la standardele francizei Need for Speed. Fluxul constant de continut și de masini noi a atras jucătorii în continuare, dar, din păcate, încasările nu au fost suficiente pentru a mai susține dezvoltarea. În acest moment, revizuirile majore necesare pentru a aduce jocul la standardele actuale nu sunt viabile pentru noi, așa că, după o examinare atentă, am luat decizia de a opri dezvoltarea și suportul pentru jocul Need for Speed ​​World”, au explicat producătorii jocului.
„Mai sunt cateva luni până când Need for Speed ​​World se inchide. Dacă aveți un sold de Speedboost in joc, vă recomandăm să-l consumati înainte de 14 iulie 2015. Am dezactivat si posibilitatea de a achiziționa SpeedBoost, precum și capacitatea de a înregistra noi conturi, de acum până la data limită”, a mai precizat echipa NFS World.
„A fost o mare cursa. Îi mulțumim comunității noastre pentru acesti minunati 5 ani. Suntem recunoscători pentru timpul petrecut împreună”, a încheiat echipa de dezvoltare a jocului NFS World.

Assassin’s Creed Syndicate

Assassin’s Creed Syndicate la precomandă pe Steam

acv-gi-bg1
Cel mai nou joc din seria Assassin’s Creed tocmai a fost lansat la precomandă pe platforma Steam, acesta este disponibil în două versiuni de achiziționare, Assassin’s Creed Syndicate ce costă 59 de dolari și Assassin’s Creed Syndicate Gold, în valoare de 79 de dolari, ce are în plus față de versiunea standard un DLC cu Season Pass ce oferă un plus în povestea jocului și noi misiuni.
Conform celor de la Ubisoft, companie ce se ocupă de această serie, noul joc al francizei urmează a fi lansat oficial la finalul acestui an, undeva prin lunile octombrie sau noiembrie.
Jocul va fi disponibil pentru PC, PS4 și Xbox One și se anunță a fi o inovație majoră pentru această serie, jocul având posibilitatea de a-ți permite conducerea trăsurilor trase de cai sau a altor vehicule ale acelor vremuri.
La baza poveștii acestui joc stă Revoluția Industrială din anul 1868, acțiune fiind desfășurată în Londra.

AMD cu arhitectură Zen

Noile familii de procesoare AMD cu arhitectură Zen ce vor fi lansate în 2016

amdzen
AMD ne-a prezentat la sfârșitul săptămânii trecute toate familiile de procesoare cu arhitectură Zen, atât pentru desktop cât și pentru mobil, ce vor fi lansate în 2016.
Summit Ridge va fi o familie de procesoare high end pentru desktop, cu opt nuclee, realizate în procesul tehnologic 14 nm pentru viitorul socket FM3. Unificarea soket-urilor pentru desktop a fost confirmată și va fi disponibilă cu această ocazie, deoarece, modele de procesoare Zen cu grafica integrată, denumite Bristol Ridge se vor potrivi de minune pe FM3. Familia de procesoare Bristol Ridge se vor bate pe segmentul mediu, cu 4 nuclee SOC pe 14 nm, dar cu o nouă arhitectură GPU, HSA 1.0 și TrueAudio.
Tehnologiile de mai sus se vor regăsi și in familia de procesoare Basilisk, disponibile pe segmentul buget, cu doar 2 nuclee. Din păcate, aceste procesoare nu vor avea socket, fiind sudate pe placa de bază în format BGA, ce vor avea denumirea FT4.
Pe partea mobilă vom avea trei familii de procesoare, unificate în format BGA (FT4 desktop), toate cu grafică integrată, primele două fiind deja menționate în lumea desktop. Astfel Bristol Ridge va include quad-core-uri Zen cu TDP între 15-35 W, Basilisk va oferii dual-core-uri Zen cu TDP între 5 – 15 W. Că tot veni vorba, capitolul buget din segmentul mobil va fi reprezentat de Styx, SoC pe 14 nm, două nuclee K12 cu arhitectură ARM, HSA 1.0 și TDP de numai 2 W.

Need for Speed Underground 3

Need for Speed Underground 3, jocul așteptat de toți fanii NFS

Need-fo-Speed
Printr-o poză postată pe Facebook de cei de la EA Games, aceștia anunță viitorul joc al seriei NFS, ei susțin că ar fi vorba despre Need for Speed Underground 3. Se știe deja dorința fanilor ce cer an de an un joc precum Underground 1 sau 2 plin de tuninguri și mașini pentru baieții de cartier, nu bolizi de sute de mii de euro. Așteptăm cu nerăbdare E3 2015 unde se presupune că EA Games ar dezvălui mai multe detalii din joc.

Toshiba KIRA Ultrabook



Toshiba KIRA Ultrabook, disponibil de mâine în România

ultrabook-Toshiba-KIRA-5-630x290
După două luni de la primele informații privind noul ultrabook al celor de la Toshiba, se pare că acesta ar fi disponibil începând de maine, 28-05-2015 și în România.
Momentan nu se știe un preț al lui Toshiba KIRA dar cu siguranță vom revenii cu amănunte probabil mâine după lansarea oficială.
ultrabook-Toshiba-KIRA-4
Specificațiile complete ale noului Toshiba KIRA:
  • ecran de 13.3 inci Full HD 1920 X 1080 pixeli sau display tactil PixelPure UHD 2560 X 1440 pixeli,
  • procesoare până la Intel Core i7 de generația cincea,
  • placă grafică Intel HD Graphics 5500,
  • 8 GB de RAM, SSD de până la 256 GB,
  • Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Bluetooth 4.0, wireless display, 3 x USB 3.0 (1 x USB Sleep-and-Charge), 1 x HDMI cu redare Ultra HD, cititor carduri SD, jack de 3.5 mm,
  • difuzoare stereo Harman Kardon cu DTS Studio Sound,
  • autonomie de până la 13 ore modelul Full HD și 10.45 ore modelul PixelPure,
  • grosime de 7.6/17.9 mm pentru modelul Full HD și de 9.5/19.8 mm pentru modelul PixelPure,
  • greutate de 1.1 kg modelul Full HD și de 1.32 kg pentru modelul PixelPure,
  • rulează Windows 8.1 64-bit pentru modelul Full HD și Windows 8.1 Pro 64-bit pentru modelul PixelPure.
ultrabook-Toshiba-KIRA-1

Lansarea Windows 10

Lansarea Windows 10 – detalii și preț

windows10-logo_feature
Microsoft a rupt tăcerea și a anunțat data de lansare a noului Windows 10 și timp de un an de zile merge a fi făcut un update fără a plăti pe software-ul nou.
Windows 10 va debuta în data de 29 iulie 2015 iar Microsoft România a confrimat factul că timp de un an cei ce au deja liciențe pentru Windows 7, 8 sau 8.1 vor primii update gratuit la Windows 10.
Cei de la Microsoft România au declarat că:
“Windows 10 reprezintă o noua generație de Windows, fiind conceput pentru a îl ajuta pe utilizator să realizeze tot mai mult. Windows 10 începe să dea formă viziunii Microsoft în ceea ce privește conceptul de “personal computing”, definit prin încrederea în modul în care protejam si respectăm informațiile personale ale clienților noștri, prin mobilitatea experienței de la un dispozitiv la altul, precum și prin interacțiunile naturale pe care utilizatorii le au cu dispozitivele lor Windows, incluzând vocea, funcționalitățile tactile, cerneala și hologramele.”
Totuși eu nu cred faptul că doar cei cu lucuențe cumparate pentru Windows 7, 8 sau 8.1 vor primii update gratuit pentru că am auzit că si persoane ce au o versiune piratată a sistemului de operare au primit aceiași notificare de rezervare a unei liciențe free la fel ca și cei cu liciențe cumparate pentru sistemele menționate anterior.
Microsoft a anuțat și o viitoare listă de prețuri ( pentru cei din SUA ) pentru cei nu folosesc versiunea free sau pentru cei ce doresc să continue folosirea lui Windows 10 și dupa expirarea perioadei de gratuitate.
  • Windows 10 Home – 119 dolari
  • Windows 10 Pro – 199 dolari

Xbox One noutati

Un nou Xbox One se pregătește să iasă la lumină

131119211946-t-xbox-one-review-00021229-1024x576
Se pare că în acest an Xbox One cât și PS 4 vor beneficia de un mic upgrade de funcționabilitate cu un aspect similar cu cel vechi.
De la mai bine de un an de la lansarea lui Xbox One, se pare că cei de la Microsoft nu l-au neglijat și acum pregătesc un upgrade la capitolul specificaţii, ce speră ei să îmbunătățească experiența gaming-ului pe consola.
Este posibil ca la E3 2015, Microsoft să aducă o versiune cu un spațiu de stocare de 1T pe noul Xbox One, iar acest lucru se zvonețe și despre PS4-ul celor de la Sony.
Se pare că noua versiune este deja disponibilă pe Amazon sub formă de precomandă și urmează a fi livrată începând cu data de 15 iunie și pe lândă spațiul de stocare îmbunătățit noul Xbox One va dispune și de un nou controller dotat cu o mufă jack stereo standard de 3,5 milimetri.
Prețul lui Xbox One pentru versiunea de 1T spațiu de stocare este de 399 de dolari, cu 50 de dolari mai mult decât versiunea de 500MB.

Logitech G29

Imagini oficiale cu noul Logitech G29 pentru PS3 și PS4

Logitech-G29-2
Pentru cei interesați de un volan de curse cu un nivel înalt de performanță disponibil pentru PS3 sau PS4, se pare că cei de la Logitech au venit cu o nouă versiune de volan ce vine cu unele modificări din punct de vedere vizual cât și tehnic față de, deja bine cunoscute-le modele anterioare.
Acesta a fost publicat pe site-ul Amazon și ar costa aproximativ 399 de dolari.
Detalii tehnice ale noului G29:
  • Greutate produs: 5 kg,
  • Dimensiuni produs: 43,7 x 32,2 x 30 cm,
  • Număr model: 941-000112,
  • Greutate produs în ambalaj: 7 kg.
Acesta se pare că este doar un prototip iar modelul oficial urmează fi anunțat de către Logitech la E3 2015.
Logitech-G29-3
      

Pasi de urmat in achizitia unei placi video

Alegere placa video

componente calculatoare pc
Alegere placa video …
Mai toti pasionatii de gaming si nu numai si-au pus intrebarea cum? Ce este cel mai potrivit pentru mine dar si pentru bugetul meu?
Mai intii ce este placa video? Mai toti stim raspunsul la intrebarea asta. Ceva ca in imaginea de mai sus. Insa ce face mai exact placa video e o intrebare la care mai putini stiu sa raspunda. Imaginile formate pe display-ul monitorului vostru sunt realizate din pixeli. Niste patratele foarte mici care se invirt in jurul a 2-3 zecimi de milimetru, in cazul rezolutiilor full HD. La aceste setari 1920×1080, un ecran afiseaza peste 2 milioane de pixeli, iar calculatorul trebuie sa vada ce face fiecare ca sa iasa o imagine inteligibila. Pentru asta, are nevoie de placa video care cu ajutorul procesorului grafic (GPU) preia datele de la procesor (CPU) si sa le transforma in imagini.
Placa video este destul de complexa, dar principiile si componentele sale pot fi intelese. Procesorul lucreaza cu aplicatii, trimitind informatii despre imagine placii video. Placa video organizeaza pixelii de pe ecranul monitorului pentru a crea imaginea prin intermediul unui cablu special. Crearea unei imagini nu e un proces simplu. Pentru o imagine 3-D, placa grafica creeaza intai un cadru, dupa care umple pixelii ramasi. Apoi adauga, iluminarea, textura si culoarea. Pentru jocuri treaba asta se face si de 60 de ori pe secunda. Pentru aceasta placa video are in componenta: conexiunea cu placa de baza pentru date si alimentarea cu energie, procesorul grafic (GPU), memoria RAM care detine informatii despre fiecare pixel si stocheaza temporar imaginile realizate si conexiunea cu monitorul .
GPU-ul este un procesor conceput special pentru efectuarea calculelor matematice complexe si geometrice, necesare redarii grafice. Cele mai rapide GPU-uri pot avea mai multi tranzistori decat un CPU. Un GPU produce multa caldura, astfel placile video moderne au nevoie de radiatore prevazute de cele mai multe ori de ventilatoare pentru cresterea eficientei racirii. Astfel ajungem la clasificarea placilor video.

Care sunt criteriile de care trebuie sa tinem cont in cadrul procesului de alegere placa video?

A. Destinatia placii video

O placa grafica high-end este foarte usor de gasit. Adesea are un aspect atragator fiind o caracteristica, pentru neavizati, sa ajunga în interiorul computerului. Multe placi video de inalta performanta au ilustratii, ventilatoare sau radiatoare decorative. O placa high-end ofera in general mai multa putere decât cei mai multi oameni au într-adevar nevoie exceptind gamerii. Numai ca si acolo se poate discuta. Avem urmatoarele categorii:
Office, adica e-mail, editari/procesari de text, sau navigare Web. Acestor sisteme nu le este necesara mai mult de placa video integrata. Placa video pusa la dispozitie de majoritatea procesoarelor moderne. Daca se insista spre placa video dedicata (desi in foarte putine cazuri se justifica) este de ajuns una de generatie ceva mai veche nu foarte scumpa. Variantele INTEL HD Graphics integrate in ultimile doua (2nd Sandy Bridge si 3rd Ivy Bridge generation) generatii de procesoare Intel fac fata fara probleme aplicatiilor tip office oricare ar fi ele.
alegere placa video
Multimedia si/sau gamingul moderat. O placa video middle range este suficienta pentru majoritatea gamerilor ocazionali. Aplicatiile multimedia cele mai solicitante vor fi oricum suportate de placile dedicate din aceasta gama.
alegerea placii video
Gaming-ul. Adica nu cel moderat. Ma refer la cel ca si pasiune sau chiar mai nou la cel profesional. Gaming-ul extrem. Aici e nevoie de puterea unei placi high-end iar acesti utilizatori sunt entuziastii jocurilor pentru care citeva fps-uri (frame per second) in plus sunt vitale.
voucher pc garage
Aplicatiile grafice profesionale, specializate. Aici discutam de placi specializate, adaptate scopului in care vor fi folosite. Placi cu procesoare specializate, cu cantitate de memorie RAM ridicata, cu numar extins de CUDA cores (in cazul celor de la nVidia ale caror GPU sunt mai potrivite aplicatiilor grafice), etc. Sunt placi care pot ajunge in extremis si la preturi de 20.000RON

B. Producatorul procesorului grafic GPU (graphics processing unit)

E cam acelasi lucru ca si in cazul procesoarelor. Actualmente AMD si nVidia produc marea majoritate GPU-urilor de pe piata, concurenta fiind la fel de acerba ca si in cazul INTEL vs. AMD. Fiecare producator si-a dezvoltat tehnici specifice despre cum GPU-ul sa aplice culoarea, textura, umbrirea, etc. Iar diferenta intre producatori exista functie de generatiile de procesoare grafice, de serii si frecventele la care acestea lucreaza. Asa cum am mai spus nu sunt un fan boy si recomand ca alegerea producatorului sa nu fie un criteriu. Aici batalia e departe de a se fi decis ca in cazul CPU-urilor (desi nici acolo nu sunt sigur ca AMD a dat ultima carte) si GPU-urile fiecaruia au avantaje si dezavantaje. In dorinta de a cistiga din piata s-au dezvoltat tehnologii pentru a imbunatati performanta GPU si calitatea imaginii afisate pe display cum ar fi: Full Scene Anti Aliasing(FSAA), care netezeste marginile obiectelor 3-D, Filtrare Anizotropica (AF), care face imaginile mai clare.
Am sa incerc o explicare a sistemului de codificare pentru cei 2 mari producatori de procesoare grafice.

nVidia

Astfel placile cu GPU nVIDIA sunt codificate in serii: G, GT, GTS si GTX. Seria GTX este seria de inaltă performanta si este seria aleasa de obicei de gameri. In prezent, sistemul de numerotare de la nVIDIA este semi-complicat. Primul numar reprezintă seria de placa grafica. Seria curenta este seria 600 (GTX 670) și seriile mai vechi sunt seria 500 și seria 400. Seria 500 cu toate acestea constituie acum cea mai buna alegere, deoarece are cel mai bun raport pret performanta (mai ales procesoarele 560Ti), seria 600 fiind mai performanta dar si mai scumpa.
discount pc garage
În cadrul unei serii, al doilea si al treilea numar reprezintă cit de rapid este un GPU este în comparație cu altele din aceeasi serie. Astfel un GTX570 este mai rapid decat un GTX550. Dar doar pentru a face lucrurile mai complicate, un GTX480 va fi, de asemenea, mai rapid decat un GTX550. In general, placile cele mai populare sunt cele cu 60 la final, GTX 460, 560 si 660 datorita celui mai bun raport pret performanta din serie. De asemenea, dacă vedeți “Ti”, după numele GPU-ului, inseamnă “Titanium”, si va anunta ca este mai buna decit GPU-ul cu acelasi numar dar fara Ti(de exemplu GTX 560 Ti este mai performant decat GTX560, desi, de exemplu, 560 este mai putin performant decit 550 Ti).

AMD

La placile cu GPU AMD lucrurile sunt ceva mai simple. AMD are seria Radeon HD dupa care urmeaza o numerotare conventionala ceva mai logica. Astfel primul numar este generatia procesorului. Pentru gaming va recomand seria 6000 sau seria 7000 (cele mai recente din cele 2 generatii) functie bineinteles si de bugetul pe care il aveti. Al doilea număr reprezinta seria de calitate  in generatia de procesoare. Pentru gaming, seria 0700 și 0800 sunt recomandate. Seria 0900 sunt dual procesor, si sunt si cele performante. Iar pretul e pe masura. In cele din urma a treia cifră urmează aceeasi idee ca si la nVidia, deci cu cit mai mare cu atit mai bine.
alegere placa video
Unele dintre cele mai populare placi video cu un bun raport pret/performanta au fost/sunt 6850, 7750 sau 7970. Printre altele placile din seria 7xxx au si un consum foarte redus iar in consecinta si cantitatea de calura disipata e redusa iar problemele ce tin de racirea carcasei mai mici.  Si o ultima remarca, e posibil ca sa mai intilnit pe anumite GPU inscriptia ATI Radeon HD. Nu e nici o problema. A fost numele companiei inainte ca AMD sa 0 cumpere.

Ca si sinteza a performantei placilor video actuale trebuie sa stiti ca aceasta se ierarhizeaza in cazul placilor cu procesoare uzuale cam asa:

HD 7870 > GTX 570 > HD 7850 > HD 6950 ~ GTX 560 Ti > GTX 560 ~ HD 6870 > HD 6850 ~ GTX 460 > HD 6790 > HD 6850 > GTX 550 Ti > HD 7750 > HD 6770 > GTS 450 ~ HD 6750

Exista bineinteles pe piata si modele mai putin performante decit GTS450/HD6750, sau mai performante decit HD7870 dau GTX570. Pretul ultimelor e insa mare. Iar placa video este dupa parerea mea cea mai sensibila componenta a sistemului din punctul de vedere al uzurii morale. Despre raportul pret/performanta vom vorbi putin mai incolo.

C. Memoria RAM

Pentru GPU-ul care creeaza imagini, este nevoie de un loc unde sa pastreze informatia la fel ca si in cazul CPU. Pentru aceasta, e necesara memoria RAM a placii video, ce stocheaza datele despre fiecare pixel, culoarea si localizarea acestuia pe display. O parte a memoriei RAM poate actiona ca buffer de cadre, memorind imagini finalizate si pastrandu-le pana cind este necesara afisarea. RAM-ul placii video este dual portat, adica sistemul poate citi si scrie in simultan. Placile moderne au cantitatea de memorie variind intre 512MB, 1GB, 2GB si chiar 3GB, functie de segmentul de piata caruia i se adreseaza placa video.
alegere placa video
Placilor video pentru office le sunt mai mult decit suficienti 512MB RAM. Celor pentru gaming (la nivelul jocurilor actuale) 1GB e la fel suficient. Cumpararea unei placi cu 2 sau 3GB nu va aduce un plus de performanta in jocuri. Aceasta cantitate de memorie e necesara placilor pentru aplicatii grafice specializate, care chiar folosesc atit de multa memorie.

D. Modul de conectare la placa de baza si monitor

Placi grafice se conecteaza la computer prin placa de baza. Aceasta asigura alimentarea placii video si îi permite sa comunice cu procesorul sistemului CPU. Placile grafice noi necesita mai multa putere decat poate oferi placa de baza, astfel incit acestea au nevoie de cabluri de alimentare suplimentare direct de la sursa de alimentare a sistemului. Conexiunile cu placa de baza sunt, printr-una din cele trei interfete:
  • Peripheral Component Interconnect (PCI)
  • Advanced Graphics Port (AGP)
  • PCI Express (PCIe)
Primele doua sunt invechite. PCI nu se mai foloseste uzual pentru placi video, portul AGP fiind inca intilnit la placile vechi. PCIe este cel mai nou dintre cele trei si ofera cele mai rapide rate de transfer între placa grafica si placa de baza. PCIe suporta, de asemenea, utilizarea a doua placi grafice în acelasi calculator. Sistemele cu 2 sau mai multe placi video, functie de producator nVidia sau AMD folosesc tehnologii diferite SLI si respectiv CrossFire.
alegere placa video
In anumite cazuri poate fi o solutie mai putin costisitoare, daca placa video care o aveti nu e foarte veche, adaugati o a doua placa video  la sistemul dvs. in montaj SLI/CF. Asta daca bineinteles ati prevazut situatia la achizitionarea placii de baza si aveti 2 slot-uri PCIe. Trebuie sa stiti insa ca acest gen de configuratii pe linga faptul ca este energofag aduce de obicei un surplus relativ mic de performanta fata de cit ar aduce o placa de generatie mai noua din aceeasi serie. Bineinteles ca pe linga placa de baza cu doua sau mai multe porturi PCIe, mai e nevoie o sursa puternica care sa sustina acea configuratie implicind costuri suplimentare. Asa ca pentru un sistem normal de gaming eu nu recomand. Pentru pasionati, entuziastii gaming-ului care dispun si de forta financiara necesara, cele citeva frame per second cistigate pot face ca investitia sa merite.
In general interfata cea mai folosita astazi este PCIe v2.0 iar viitorul nu foarte indepartat ne arata PCIe v3.0. Nu trebuie sa va faceti probleme vis a vis de diferentele de versiuni la interfata PCIe. Sunt ca si la SATA sau USB backwards compatible.
Despre conectarea cu monitorul. Majoritatea placilor grafice au doua conexiuni pentru monitor. In general sunt conectori DVI, pentru imagini in format digital, dar se intilnesc frecvent si placi cu conector HDMI (adica DVI+audio). Din ce in ce mai rari sunt conectorii VGA, pentru semnalul analog. Multe placi placi grafice moderne au doi conectori DVI, si nu numai, putind fi intilniti pe linga acestia pe aceeasi placa conectori HDMI (pentru TV sau alt monitor), Display Port, miniHDMI, si in unele cazuri chiar si vechile VGA. Monitoarele vechi doar cu intrare VGA se pot conecta la placile cu iesire DVI prin intermediul unui adaptor DVI/VGA.
Majoritatea utilizatorilor folosesc doar una dintre conexiunile de pe placa video, desi placile video moderne suporta, in cazul modelelor mai performante, fara probleme si 2 sau chiar 3 monitoare. Desi pentru 3 monitoare in general se recomanda ori placi speciale ori un montaj SLI/CF

E. Alimentarea placii video

In general se face prin interfata PCIe. Puterea furnizata astfel este de ajuns pentru placile budget si o parte din cele middle range. Pentru ca de aici datorita puterii superioare de calcul e necesar aport energetic suplimentar, placile fiind prevazute cu unul sau doua sloturi pentru conectori PCIe de la sursa de alimentare a sistemului.
voucher pc garage
Este aproape o regula ca placile video high end sa  fie prevazute cu doua alimentari PCIe pentru cablurile de alimentare de la sursa. Asa ca daca va doriti o asemenea placa video e necesar sa tineti cont si de capacitatea sursei sistemului de a sustine un asemenea consumator. Pentru ca trebuie sa stiti placa video este la ora actuala cel mai mare consumator al unui sistem. Si ea determina intr-o proportie covirsitoare alegerea capacitatii/puterii sursei.

F. Racirea placii video

Cel mai important aspect ce tine de racirea placilor video este modul de racire. Acesta poate fi:
Pasiv (fara ventilatie) fiind visul pasionatilor de silentiozitate. Se bazeaza doar pe capacitatea radiatoarelor performante cu care placa e prevazuta sa reuseasca disiparea cantitatii de caldura produse de GPU in timpul functionarii. Oricit de mult s-au straduit producatorii sa implemeteze acesta tehnologie pe placile video recente la un moment dat au capitulat la aparitia HD6850, aceast calorifer fiind ultima implementare de racire pasiva reusita de PowerColor a unui GPU performant.
alegerea placii video
Ulterior caldura disipata a procesoarelor grafice a continut sa cresca, racirea pasiva raminind apanajul celor de generatie relativ depasite moral. Acum cu aparitia seriei HD7xxx, cu un consum redus si o cantitate de caldura disipata pe masura, au inceput sa apara implementari pentru HD7750 recunoscut pentru consumul foarte redus.
Activ. Prevazut cu ventilatoare. Unul 2 sau chiar 3 in cazul placilor performante, lungi. Modelele high end au chiar mici turbine. Fiind cel mai mare consumator al sistemului, GPU-ul e si normal sa fie si cel mai mare producator de caldura din carcasa. GPU-urile au fost procesoare energofage ajungindu-se la consumuri de 5-600w pentru anumite modele relativ mai vechi. Spun au fost pentru ca tendinta vizibila a ultimei perioade, datorita modernizarii tehnologiilor de fabricatie (trecerea la 40nm) este ca si consumul lor sa scada. Totusi acest consum ramine semnificativ iar puterea disipata sub forma de caldura o reala problema pentru GPU-uri.
alegere placa video
Astfel producatorii de placi video ce au implemetat GPU-urile produse de nVidia sau AMD in placile lor video (ex. ASUS, Gigabyte, MSI, Sapphire, Palit, Gainward, EVGA, etc) au trebuit sa gasesca solutii care mai de care mai performante pentru a sustine functionarea acestora in parametri optimi. Astfel cind alegem o placa video trebuie sa ne asiguram ca avem informatii despre comportamnetul racirii acesteia in teste. Iar review-urile de pe net ale celor ce se ocupa cu asa ceva pe mapamond sau in Romania sunt destule. Trebuie doar citite. Pentru ca o placa video care de obicei e cea mai scumpa si mai usor degradabila moral componenta a sistemului nu este admis sa fie cumparata in necunostinta de cauza. mai multe detalii insa vom discuta la capitolul racirea sistemului.
Sa reluam.

Cum imi aleg placa video? De ce trebuie sa tin seama in procesul de alegere placa video?

Pai dupa performanta. O metoda de masurare generala a performantei unei placi video este rata de cadre, masurata în cadre pe secunda (FPS- Frame Per Second). Rata cadrelor descrie cit de multe imagini complete poate afisa placa intr-o secunda. Ochiul uman poate procesa aproximativ 24-25 de cadre pe secunda, dar jocurile cu actiune rapida (FPS-urile, first person shooter de data asta) necesita o frecventa a cadrelor de cel putin 60 de FPS pentru a oferi animatie lina si clara. Rata cadrelor e determinata de numarul de triunghiuri/poligoane construite intr-o secunda si timplul de umplere a acestora, cit de repede pot fi acestea umplute (rasterizate).
Astfel hardware-ul placii video afecteaza in mod direct viteza acesteia. Avem citeva marimi importante care caracterizeaza o placa video:
  • Frecventa procesorului grafic GPU(MHz), e practic cea mai importanta caracteristica. Acesta determina primordial performanta placii video. Cu cit frecventa acestuia e mai mare cu atit performanta placii va fi superioara. Deci o generatie cit mai noua de procesor grafic va determina o performanta mai mare. Verificati insa categorisirea de mai sus. O remarca importanta ar fi despre placile video ce permit OC-ul. Un spor de performanta e intotdeauna binevenit. Daca insa nu va pricepeti la asta mai bine nu o faceti…sau cumparati o placa video cu OC din fabrica.
  • Dimensiunea magistralei memoriei(biti), avem variante la 64, 128, 192, 256, 320, 384 biti. In principiu 64 biti este un standard depasit insa pentru un sistem office cu componente de generatie mai veche e suficient. 128 si 256 biti sunt suficiente pentru sistemele de gaming. Valori mai mari sunt necesare doar in aplicatii specializate sau daca nu aveti ce face cu banii. Placi video cu magistrala pe 384biti vor avea aceeasi performanta in jocuri ca si unele pe 256 cu acelasi GPU.
  • Cantitatea de memorie disponibila(MB), asa cum am specificat mai sus 1GB e suficient pentru majoritatea sistemelor de gaming. Nu ma refer la entuziasti. Acestea vor alege 2GB. Deja 3GB sunt necesari placilor pentru grafica, randare 3-D, etc. In home use o placa video cu 3GB RAM e inutila. Recomand mai degraba sa fiti atenti la generatia de RAM implementata pe viitoarea voastra placa. Daca aveti de ales nu alegeti GDDR, GDDR2 sau chiar GDDR3 desi e mai recent. Mergeti pe ultimul standard GDDR5 care va asigura si un spor de performanta cuantificabil.
  • Dimensiunile placii video. Nu zimbiti! Sunt importante. Am amintit acest aspect si la alegerea carcasei PC. Placile video sunt componente masive care pot intra in coliziune la montaj cu alte componente montate pe placa de baza sau cu elemente ale carcasei. Din acest motiv e necesar sa stiti ce lungime si inaltime permite carcasa pe care o aveti sau intentionati sa o cumparati, precum si daca aveti destul spatiu in stinga si uneori in dreapta slot-ului PCIe din placa de baza. Sunt placi video care ocupa 2-3 locuri pe stinga in placa de baza. Unele au  radiatoare chiar si pe partea dorsala facind inutilizabil si unul din slot-urile din dreapta.  Deci si aici mare atentie, masurati, verificati, intrebati si dupa aia cumparati.

Bugetul

Sper ca dupa tot ce ati citit aveti informatii despre modul de alegere placa video, in asa fel incit sa se potriveasca nevoilor voastre, si bugetului disponibil.
Dacă sunteți in pozitia de a cumpara o placa video pentru un sistem nou, cumpararea uneia din seria actuala va fi de obicei mai rentabila, daca bugetul va permite in sensul ca se va uza moral mai greu. Nu cheltuiti mai mult de 2500RON pe o placa video. Va fi depasita relativ repede. Mai degraba daca va permiteti schimbati-le mai des. Functie de buget avem asa cum v-am obisnuit o clasificare relativ ok dupa modelul american a celor mai recomanadate placi video cu cel mai bun raport pret performanta la aceasta ora:
Placile video budget, 350-700RON
Placile video value, 700-1400 RON
Placile video performance, 1400-2500RON
In ultimul rind, insa nu cel mai putin important, trebuie sa stiti ca CPU-ul computerului si placa de baza joaca, de asemenea, un rol important, deoarece o placa video foarte rapida nu va compensa incapacitatea unei placi de baza de a furniza datele rapid. Deasemeni un procesor incapabil de a prelucra si transmite date la viteza necesara placii video va crea un sistem dezechilibrat care nu va insemna decit cheltuiala inutila. Adica bani aruncati pe ceva de care nu poti beneficia.
Reciproca nu e nici ea mai convenabila. Un procesor puternic pe o placa de baza performanta va sugruma o placa video medie care nu va putea prelucra cantitatea de date furnizata de acesta in timp real rezultind probleme ale afisarii imaginii, freez-uri, sacadari, etc

Popular Posts

IT HARDWARE