vineri, 12 iunie 2015

Nvidia a lansat placa video GeForce GTX 980

Dupa lansarea celei mai scumpe placi video pentru jocuri din istorie, GTX Titan Z cu pret de 3000 dolari si performanţe doar la nivelul competitorului Radeon R9 295X2 oferit de AMD la jumatate din pretul celei dintai, Nvidia face o noua incercare cu seria GeForce GTX 980 si varianta mai accesibila GTX 970. Bazate pe un design de GPU simplificat, dar mult mai eficient, noua serie de placi video promite sa ofere performante crescute folosind mai putina energie decat solutiile rivale de pe piata.
Cu nume de cod GM204-400, nucleul grafic din seria Nvidia Maxwell este creat folosind procesul de fabricatie pe 28nm si ingramadeste aproximativ 5.2 miliarde tranzistori pe un cip de siliciu cu suprafata 398mm2. Spre comparatie, vechiul nucleu Kepler folosit pentru seria GTX 780Ti aduna 7.2 miliarde tranzistori pe un cip cu suprafata de 561 mm2, fiind inevitabil mai costisitor de produs si cu cerinte crescute in privinta consumului de energie (TDP 250W) si racire.
Desi are mentionat un consum TDP de numai 165W, noul GPU Maxwell atinge impresionanta frecventa de 1126MHz (1216MHz in mod boost) si dispune de 4GB memorie GDDR5 la 7GHz. Cele 2048 procesoare de shader sunt tinute ocupate folosind o cantitate de 2MB memorie cache L2, adaugata pentru a compensa reducerea bus-ului de acces pentru memoria video la 256 biti (384 biti pentru nucleul Kepler). Tot pentru gestionarea mai eficienta a memoriei video avem folosirea unui algoritm avansat pentru compresia texturilor si alte optimizari la nivel de microarhitectura.
La final, ne alegem cu o placa video doar cu putin mai rapida decat vechiul GTX 780Ti si actualul top de gama single-GPU AMD Radeon R9 290X. Noua serie GTX 980 este insa mai eficienta, plusand prin silentiozitate si temperaturi de functionare reduse.
Demonstrat prima data cu seria de placi video entry-level GeForce GTX 750, nucleul Maxwell a impresionat prin performante neasteptat de bune si eficienta energetica superioara solutiilor actuale existente pe piata. Desi mult mai costisitoare, noua serie de placi video probabil ca inca nu arata intregul potential oferit de microarhitectura Maxwell. Avand in vedere consumul de energie redus si cerintele nu foarte mari pentru racire, putem astepta ca Nvidia sa ofere in curand succesor pentru costisitoarea Titan Z, placa video dual-GPU bazata pe nucleul Kepler.
Primele exemplare GeForce GTX 980 au ajuns deja in oferta magazinelor din tara noastra, putand fi obtinute la pret aproximativ de 2600 Lei.

Nvidia GeForce GTX-980

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts

IT HARDWARE