vineri, 12 iunie 2015

Pasi de urmat in achizitia unei placi video

Alegere placa video

componente calculatoare pc
Alegere placa video …
Mai toti pasionatii de gaming si nu numai si-au pus intrebarea cum? Ce este cel mai potrivit pentru mine dar si pentru bugetul meu?
Mai intii ce este placa video? Mai toti stim raspunsul la intrebarea asta. Ceva ca in imaginea de mai sus. Insa ce face mai exact placa video e o intrebare la care mai putini stiu sa raspunda. Imaginile formate pe display-ul monitorului vostru sunt realizate din pixeli. Niste patratele foarte mici care se invirt in jurul a 2-3 zecimi de milimetru, in cazul rezolutiilor full HD. La aceste setari 1920×1080, un ecran afiseaza peste 2 milioane de pixeli, iar calculatorul trebuie sa vada ce face fiecare ca sa iasa o imagine inteligibila. Pentru asta, are nevoie de placa video care cu ajutorul procesorului grafic (GPU) preia datele de la procesor (CPU) si sa le transforma in imagini.
Placa video este destul de complexa, dar principiile si componentele sale pot fi intelese. Procesorul lucreaza cu aplicatii, trimitind informatii despre imagine placii video. Placa video organizeaza pixelii de pe ecranul monitorului pentru a crea imaginea prin intermediul unui cablu special. Crearea unei imagini nu e un proces simplu. Pentru o imagine 3-D, placa grafica creeaza intai un cadru, dupa care umple pixelii ramasi. Apoi adauga, iluminarea, textura si culoarea. Pentru jocuri treaba asta se face si de 60 de ori pe secunda. Pentru aceasta placa video are in componenta: conexiunea cu placa de baza pentru date si alimentarea cu energie, procesorul grafic (GPU), memoria RAM care detine informatii despre fiecare pixel si stocheaza temporar imaginile realizate si conexiunea cu monitorul .
GPU-ul este un procesor conceput special pentru efectuarea calculelor matematice complexe si geometrice, necesare redarii grafice. Cele mai rapide GPU-uri pot avea mai multi tranzistori decat un CPU. Un GPU produce multa caldura, astfel placile video moderne au nevoie de radiatore prevazute de cele mai multe ori de ventilatoare pentru cresterea eficientei racirii. Astfel ajungem la clasificarea placilor video.

Care sunt criteriile de care trebuie sa tinem cont in cadrul procesului de alegere placa video?

A. Destinatia placii video

O placa grafica high-end este foarte usor de gasit. Adesea are un aspect atragator fiind o caracteristica, pentru neavizati, sa ajunga în interiorul computerului. Multe placi video de inalta performanta au ilustratii, ventilatoare sau radiatoare decorative. O placa high-end ofera in general mai multa putere decât cei mai multi oameni au într-adevar nevoie exceptind gamerii. Numai ca si acolo se poate discuta. Avem urmatoarele categorii:
Office, adica e-mail, editari/procesari de text, sau navigare Web. Acestor sisteme nu le este necesara mai mult de placa video integrata. Placa video pusa la dispozitie de majoritatea procesoarelor moderne. Daca se insista spre placa video dedicata (desi in foarte putine cazuri se justifica) este de ajuns una de generatie ceva mai veche nu foarte scumpa. Variantele INTEL HD Graphics integrate in ultimile doua (2nd Sandy Bridge si 3rd Ivy Bridge generation) generatii de procesoare Intel fac fata fara probleme aplicatiilor tip office oricare ar fi ele.
alegere placa video
Multimedia si/sau gamingul moderat. O placa video middle range este suficienta pentru majoritatea gamerilor ocazionali. Aplicatiile multimedia cele mai solicitante vor fi oricum suportate de placile dedicate din aceasta gama.
alegerea placii video
Gaming-ul. Adica nu cel moderat. Ma refer la cel ca si pasiune sau chiar mai nou la cel profesional. Gaming-ul extrem. Aici e nevoie de puterea unei placi high-end iar acesti utilizatori sunt entuziastii jocurilor pentru care citeva fps-uri (frame per second) in plus sunt vitale.
voucher pc garage
Aplicatiile grafice profesionale, specializate. Aici discutam de placi specializate, adaptate scopului in care vor fi folosite. Placi cu procesoare specializate, cu cantitate de memorie RAM ridicata, cu numar extins de CUDA cores (in cazul celor de la nVidia ale caror GPU sunt mai potrivite aplicatiilor grafice), etc. Sunt placi care pot ajunge in extremis si la preturi de 20.000RON

B. Producatorul procesorului grafic GPU (graphics processing unit)

E cam acelasi lucru ca si in cazul procesoarelor. Actualmente AMD si nVidia produc marea majoritate GPU-urilor de pe piata, concurenta fiind la fel de acerba ca si in cazul INTEL vs. AMD. Fiecare producator si-a dezvoltat tehnici specifice despre cum GPU-ul sa aplice culoarea, textura, umbrirea, etc. Iar diferenta intre producatori exista functie de generatiile de procesoare grafice, de serii si frecventele la care acestea lucreaza. Asa cum am mai spus nu sunt un fan boy si recomand ca alegerea producatorului sa nu fie un criteriu. Aici batalia e departe de a se fi decis ca in cazul CPU-urilor (desi nici acolo nu sunt sigur ca AMD a dat ultima carte) si GPU-urile fiecaruia au avantaje si dezavantaje. In dorinta de a cistiga din piata s-au dezvoltat tehnologii pentru a imbunatati performanta GPU si calitatea imaginii afisate pe display cum ar fi: Full Scene Anti Aliasing(FSAA), care netezeste marginile obiectelor 3-D, Filtrare Anizotropica (AF), care face imaginile mai clare.
Am sa incerc o explicare a sistemului de codificare pentru cei 2 mari producatori de procesoare grafice.

nVidia

Astfel placile cu GPU nVIDIA sunt codificate in serii: G, GT, GTS si GTX. Seria GTX este seria de inaltă performanta si este seria aleasa de obicei de gameri. In prezent, sistemul de numerotare de la nVIDIA este semi-complicat. Primul numar reprezintă seria de placa grafica. Seria curenta este seria 600 (GTX 670) și seriile mai vechi sunt seria 500 și seria 400. Seria 500 cu toate acestea constituie acum cea mai buna alegere, deoarece are cel mai bun raport pret performanta (mai ales procesoarele 560Ti), seria 600 fiind mai performanta dar si mai scumpa.
discount pc garage
În cadrul unei serii, al doilea si al treilea numar reprezintă cit de rapid este un GPU este în comparație cu altele din aceeasi serie. Astfel un GTX570 este mai rapid decat un GTX550. Dar doar pentru a face lucrurile mai complicate, un GTX480 va fi, de asemenea, mai rapid decat un GTX550. In general, placile cele mai populare sunt cele cu 60 la final, GTX 460, 560 si 660 datorita celui mai bun raport pret performanta din serie. De asemenea, dacă vedeți “Ti”, după numele GPU-ului, inseamnă “Titanium”, si va anunta ca este mai buna decit GPU-ul cu acelasi numar dar fara Ti(de exemplu GTX 560 Ti este mai performant decat GTX560, desi, de exemplu, 560 este mai putin performant decit 550 Ti).

AMD

La placile cu GPU AMD lucrurile sunt ceva mai simple. AMD are seria Radeon HD dupa care urmeaza o numerotare conventionala ceva mai logica. Astfel primul numar este generatia procesorului. Pentru gaming va recomand seria 6000 sau seria 7000 (cele mai recente din cele 2 generatii) functie bineinteles si de bugetul pe care il aveti. Al doilea număr reprezinta seria de calitate  in generatia de procesoare. Pentru gaming, seria 0700 și 0800 sunt recomandate. Seria 0900 sunt dual procesor, si sunt si cele performante. Iar pretul e pe masura. In cele din urma a treia cifră urmează aceeasi idee ca si la nVidia, deci cu cit mai mare cu atit mai bine.
alegere placa video
Unele dintre cele mai populare placi video cu un bun raport pret/performanta au fost/sunt 6850, 7750 sau 7970. Printre altele placile din seria 7xxx au si un consum foarte redus iar in consecinta si cantitatea de calura disipata e redusa iar problemele ce tin de racirea carcasei mai mici.  Si o ultima remarca, e posibil ca sa mai intilnit pe anumite GPU inscriptia ATI Radeon HD. Nu e nici o problema. A fost numele companiei inainte ca AMD sa 0 cumpere.

Ca si sinteza a performantei placilor video actuale trebuie sa stiti ca aceasta se ierarhizeaza in cazul placilor cu procesoare uzuale cam asa:

HD 7870 > GTX 570 > HD 7850 > HD 6950 ~ GTX 560 Ti > GTX 560 ~ HD 6870 > HD 6850 ~ GTX 460 > HD 6790 > HD 6850 > GTX 550 Ti > HD 7750 > HD 6770 > GTS 450 ~ HD 6750

Exista bineinteles pe piata si modele mai putin performante decit GTS450/HD6750, sau mai performante decit HD7870 dau GTX570. Pretul ultimelor e insa mare. Iar placa video este dupa parerea mea cea mai sensibila componenta a sistemului din punctul de vedere al uzurii morale. Despre raportul pret/performanta vom vorbi putin mai incolo.

C. Memoria RAM

Pentru GPU-ul care creeaza imagini, este nevoie de un loc unde sa pastreze informatia la fel ca si in cazul CPU. Pentru aceasta, e necesara memoria RAM a placii video, ce stocheaza datele despre fiecare pixel, culoarea si localizarea acestuia pe display. O parte a memoriei RAM poate actiona ca buffer de cadre, memorind imagini finalizate si pastrandu-le pana cind este necesara afisarea. RAM-ul placii video este dual portat, adica sistemul poate citi si scrie in simultan. Placile moderne au cantitatea de memorie variind intre 512MB, 1GB, 2GB si chiar 3GB, functie de segmentul de piata caruia i se adreseaza placa video.
alegere placa video
Placilor video pentru office le sunt mai mult decit suficienti 512MB RAM. Celor pentru gaming (la nivelul jocurilor actuale) 1GB e la fel suficient. Cumpararea unei placi cu 2 sau 3GB nu va aduce un plus de performanta in jocuri. Aceasta cantitate de memorie e necesara placilor pentru aplicatii grafice specializate, care chiar folosesc atit de multa memorie.

D. Modul de conectare la placa de baza si monitor

Placi grafice se conecteaza la computer prin placa de baza. Aceasta asigura alimentarea placii video si îi permite sa comunice cu procesorul sistemului CPU. Placile grafice noi necesita mai multa putere decat poate oferi placa de baza, astfel incit acestea au nevoie de cabluri de alimentare suplimentare direct de la sursa de alimentare a sistemului. Conexiunile cu placa de baza sunt, printr-una din cele trei interfete:
  • Peripheral Component Interconnect (PCI)
  • Advanced Graphics Port (AGP)
  • PCI Express (PCIe)
Primele doua sunt invechite. PCI nu se mai foloseste uzual pentru placi video, portul AGP fiind inca intilnit la placile vechi. PCIe este cel mai nou dintre cele trei si ofera cele mai rapide rate de transfer între placa grafica si placa de baza. PCIe suporta, de asemenea, utilizarea a doua placi grafice în acelasi calculator. Sistemele cu 2 sau mai multe placi video, functie de producator nVidia sau AMD folosesc tehnologii diferite SLI si respectiv CrossFire.
alegere placa video
In anumite cazuri poate fi o solutie mai putin costisitoare, daca placa video care o aveti nu e foarte veche, adaugati o a doua placa video  la sistemul dvs. in montaj SLI/CF. Asta daca bineinteles ati prevazut situatia la achizitionarea placii de baza si aveti 2 slot-uri PCIe. Trebuie sa stiti insa ca acest gen de configuratii pe linga faptul ca este energofag aduce de obicei un surplus relativ mic de performanta fata de cit ar aduce o placa de generatie mai noua din aceeasi serie. Bineinteles ca pe linga placa de baza cu doua sau mai multe porturi PCIe, mai e nevoie o sursa puternica care sa sustina acea configuratie implicind costuri suplimentare. Asa ca pentru un sistem normal de gaming eu nu recomand. Pentru pasionati, entuziastii gaming-ului care dispun si de forta financiara necesara, cele citeva frame per second cistigate pot face ca investitia sa merite.
In general interfata cea mai folosita astazi este PCIe v2.0 iar viitorul nu foarte indepartat ne arata PCIe v3.0. Nu trebuie sa va faceti probleme vis a vis de diferentele de versiuni la interfata PCIe. Sunt ca si la SATA sau USB backwards compatible.
Despre conectarea cu monitorul. Majoritatea placilor grafice au doua conexiuni pentru monitor. In general sunt conectori DVI, pentru imagini in format digital, dar se intilnesc frecvent si placi cu conector HDMI (adica DVI+audio). Din ce in ce mai rari sunt conectorii VGA, pentru semnalul analog. Multe placi placi grafice moderne au doi conectori DVI, si nu numai, putind fi intilniti pe linga acestia pe aceeasi placa conectori HDMI (pentru TV sau alt monitor), Display Port, miniHDMI, si in unele cazuri chiar si vechile VGA. Monitoarele vechi doar cu intrare VGA se pot conecta la placile cu iesire DVI prin intermediul unui adaptor DVI/VGA.
Majoritatea utilizatorilor folosesc doar una dintre conexiunile de pe placa video, desi placile video moderne suporta, in cazul modelelor mai performante, fara probleme si 2 sau chiar 3 monitoare. Desi pentru 3 monitoare in general se recomanda ori placi speciale ori un montaj SLI/CF

E. Alimentarea placii video

In general se face prin interfata PCIe. Puterea furnizata astfel este de ajuns pentru placile budget si o parte din cele middle range. Pentru ca de aici datorita puterii superioare de calcul e necesar aport energetic suplimentar, placile fiind prevazute cu unul sau doua sloturi pentru conectori PCIe de la sursa de alimentare a sistemului.
voucher pc garage
Este aproape o regula ca placile video high end sa  fie prevazute cu doua alimentari PCIe pentru cablurile de alimentare de la sursa. Asa ca daca va doriti o asemenea placa video e necesar sa tineti cont si de capacitatea sursei sistemului de a sustine un asemenea consumator. Pentru ca trebuie sa stiti placa video este la ora actuala cel mai mare consumator al unui sistem. Si ea determina intr-o proportie covirsitoare alegerea capacitatii/puterii sursei.

F. Racirea placii video

Cel mai important aspect ce tine de racirea placilor video este modul de racire. Acesta poate fi:
Pasiv (fara ventilatie) fiind visul pasionatilor de silentiozitate. Se bazeaza doar pe capacitatea radiatoarelor performante cu care placa e prevazuta sa reuseasca disiparea cantitatii de caldura produse de GPU in timpul functionarii. Oricit de mult s-au straduit producatorii sa implemeteze acesta tehnologie pe placile video recente la un moment dat au capitulat la aparitia HD6850, aceast calorifer fiind ultima implementare de racire pasiva reusita de PowerColor a unui GPU performant.
alegerea placii video
Ulterior caldura disipata a procesoarelor grafice a continut sa cresca, racirea pasiva raminind apanajul celor de generatie relativ depasite moral. Acum cu aparitia seriei HD7xxx, cu un consum redus si o cantitate de caldura disipata pe masura, au inceput sa apara implementari pentru HD7750 recunoscut pentru consumul foarte redus.
Activ. Prevazut cu ventilatoare. Unul 2 sau chiar 3 in cazul placilor performante, lungi. Modelele high end au chiar mici turbine. Fiind cel mai mare consumator al sistemului, GPU-ul e si normal sa fie si cel mai mare producator de caldura din carcasa. GPU-urile au fost procesoare energofage ajungindu-se la consumuri de 5-600w pentru anumite modele relativ mai vechi. Spun au fost pentru ca tendinta vizibila a ultimei perioade, datorita modernizarii tehnologiilor de fabricatie (trecerea la 40nm) este ca si consumul lor sa scada. Totusi acest consum ramine semnificativ iar puterea disipata sub forma de caldura o reala problema pentru GPU-uri.
alegere placa video
Astfel producatorii de placi video ce au implemetat GPU-urile produse de nVidia sau AMD in placile lor video (ex. ASUS, Gigabyte, MSI, Sapphire, Palit, Gainward, EVGA, etc) au trebuit sa gasesca solutii care mai de care mai performante pentru a sustine functionarea acestora in parametri optimi. Astfel cind alegem o placa video trebuie sa ne asiguram ca avem informatii despre comportamnetul racirii acesteia in teste. Iar review-urile de pe net ale celor ce se ocupa cu asa ceva pe mapamond sau in Romania sunt destule. Trebuie doar citite. Pentru ca o placa video care de obicei e cea mai scumpa si mai usor degradabila moral componenta a sistemului nu este admis sa fie cumparata in necunostinta de cauza. mai multe detalii insa vom discuta la capitolul racirea sistemului.
Sa reluam.

Cum imi aleg placa video? De ce trebuie sa tin seama in procesul de alegere placa video?

Pai dupa performanta. O metoda de masurare generala a performantei unei placi video este rata de cadre, masurata în cadre pe secunda (FPS- Frame Per Second). Rata cadrelor descrie cit de multe imagini complete poate afisa placa intr-o secunda. Ochiul uman poate procesa aproximativ 24-25 de cadre pe secunda, dar jocurile cu actiune rapida (FPS-urile, first person shooter de data asta) necesita o frecventa a cadrelor de cel putin 60 de FPS pentru a oferi animatie lina si clara. Rata cadrelor e determinata de numarul de triunghiuri/poligoane construite intr-o secunda si timplul de umplere a acestora, cit de repede pot fi acestea umplute (rasterizate).
Astfel hardware-ul placii video afecteaza in mod direct viteza acesteia. Avem citeva marimi importante care caracterizeaza o placa video:
  • Frecventa procesorului grafic GPU(MHz), e practic cea mai importanta caracteristica. Acesta determina primordial performanta placii video. Cu cit frecventa acestuia e mai mare cu atit performanta placii va fi superioara. Deci o generatie cit mai noua de procesor grafic va determina o performanta mai mare. Verificati insa categorisirea de mai sus. O remarca importanta ar fi despre placile video ce permit OC-ul. Un spor de performanta e intotdeauna binevenit. Daca insa nu va pricepeti la asta mai bine nu o faceti…sau cumparati o placa video cu OC din fabrica.
  • Dimensiunea magistralei memoriei(biti), avem variante la 64, 128, 192, 256, 320, 384 biti. In principiu 64 biti este un standard depasit insa pentru un sistem office cu componente de generatie mai veche e suficient. 128 si 256 biti sunt suficiente pentru sistemele de gaming. Valori mai mari sunt necesare doar in aplicatii specializate sau daca nu aveti ce face cu banii. Placi video cu magistrala pe 384biti vor avea aceeasi performanta in jocuri ca si unele pe 256 cu acelasi GPU.
  • Cantitatea de memorie disponibila(MB), asa cum am specificat mai sus 1GB e suficient pentru majoritatea sistemelor de gaming. Nu ma refer la entuziasti. Acestea vor alege 2GB. Deja 3GB sunt necesari placilor pentru grafica, randare 3-D, etc. In home use o placa video cu 3GB RAM e inutila. Recomand mai degraba sa fiti atenti la generatia de RAM implementata pe viitoarea voastra placa. Daca aveti de ales nu alegeti GDDR, GDDR2 sau chiar GDDR3 desi e mai recent. Mergeti pe ultimul standard GDDR5 care va asigura si un spor de performanta cuantificabil.
  • Dimensiunile placii video. Nu zimbiti! Sunt importante. Am amintit acest aspect si la alegerea carcasei PC. Placile video sunt componente masive care pot intra in coliziune la montaj cu alte componente montate pe placa de baza sau cu elemente ale carcasei. Din acest motiv e necesar sa stiti ce lungime si inaltime permite carcasa pe care o aveti sau intentionati sa o cumparati, precum si daca aveti destul spatiu in stinga si uneori in dreapta slot-ului PCIe din placa de baza. Sunt placi video care ocupa 2-3 locuri pe stinga in placa de baza. Unele au  radiatoare chiar si pe partea dorsala facind inutilizabil si unul din slot-urile din dreapta.  Deci si aici mare atentie, masurati, verificati, intrebati si dupa aia cumparati.

Bugetul

Sper ca dupa tot ce ati citit aveti informatii despre modul de alegere placa video, in asa fel incit sa se potriveasca nevoilor voastre, si bugetului disponibil.
Dacă sunteți in pozitia de a cumpara o placa video pentru un sistem nou, cumpararea uneia din seria actuala va fi de obicei mai rentabila, daca bugetul va permite in sensul ca se va uza moral mai greu. Nu cheltuiti mai mult de 2500RON pe o placa video. Va fi depasita relativ repede. Mai degraba daca va permiteti schimbati-le mai des. Functie de buget avem asa cum v-am obisnuit o clasificare relativ ok dupa modelul american a celor mai recomanadate placi video cu cel mai bun raport pret performanta la aceasta ora:
Placile video budget, 350-700RON
Placile video value, 700-1400 RON
Placile video performance, 1400-2500RON
In ultimul rind, insa nu cel mai putin important, trebuie sa stiti ca CPU-ul computerului si placa de baza joaca, de asemenea, un rol important, deoarece o placa video foarte rapida nu va compensa incapacitatea unei placi de baza de a furniza datele rapid. Deasemeni un procesor incapabil de a prelucra si transmite date la viteza necesara placii video va crea un sistem dezechilibrat care nu va insemna decit cheltuiala inutila. Adica bani aruncati pe ceva de care nu poti beneficia.
Reciproca nu e nici ea mai convenabila. Un procesor puternic pe o placa de baza performanta va sugruma o placa video medie care nu va putea prelucra cantitatea de date furnizata de acesta in timp real rezultind probleme ale afisarii imaginii, freez-uri, sacadari, etc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts

IT HARDWARE