vineri, 12 iunie 2015

Ghid configurare PC pe componente

Configurare PC
Configurare PC
Cu ceva ani in urma majoritatea persoanelor preferau sa achizitioneze un desktop PC gata asamblat si incercau sa se orienteze spre un produs ce oferea o performanta cat mai buna, in functie de bugetul alocat pentru acesta. Poate nu era cea mai buna modalitate de achizitie a unui PC, persoana fiind limitata la sistemele ce se gaseau in magazine, insa era la indemana si nu intampina probleme si batai de cap ca in cazul in care cumpara componente care apoi trebuiau asamblate. In plus, este nevoie de cunostinte de baza in asamblarea unui PC, iar daca utilizatorul nu are aceste cunostinte, prefera sa achizitioneze un PC gata asamblat. Pe langa toate acestea, componentele cumparate trebuie sa fie si compatibile intre ele, altfel te trezesti ca placa de baza nu suporta procesorul achizitionat, memoria RAM, sau alte componente.
In ziua de azi se practica cumpararea unui PC pe componente. Dupa parerea mea poti iesi mai ieftin in acest fel fata de achizitionarea unui PC gata asamblat cu aproximativ aceleasi componente. Totusi, trebuie sa detii si indemanarea necesara asamblarii acestuia, daca nu, poti apela la un prieten, o cunostinta, sunt sigur ca exista o persoana cunoscuta tie care se pricepe la astfel de lucruri.
Astazi vom vorbi despre cum sa faci o configurare PC, dupa ce anume sa te uiti pentru a te sigura ca potentialele componente sunt compatibile intre ele si sa eviti anumite probleme care pot aparea.
Pentru inceput trebuie sa te decizi ce platforma preferi, Intel sau AMD. Pentru a iti veni in ajutor pot spune ca Intel sta mult mai bine la capitolul componente PC in comparatie cu AMD. Poate te atrage AMD datorita pretului mai mic, insa trebuie sa te gandesti ca in viitor poate doresti sa faci un upgrade procesorului, iar din gama Intel ai destule modele din care sa alegi, spre deosebire de AMD, care detine un portofoliu mai mic.
Tin sa mentionez ca personal am cumparat componente AMD cu un buget limitat destul de mic si am asamblat fara probleme sisteme AMD care pot spune ca functioneaza si in ziua de azi fara nicio problema. Am ales sa merg pe mana AMD datorita preturilor mai accesibile, cu bugetul disponibil daca as fi ales sa merg pe Intel, sistemul ar fi fost ceva mai putin performant datorita preturilor mai mari ale componentelor.

Placa de baza

In momentul in care ai decis ce platforma doresti sa folosesti, urmatorul pas este de a alege o placa de baza. Poti opta pentru o placa de baza cu chipset Intel si socket 1150 (Socket-ul este important si trebuie sa il tii minte in momentul in care cumperi procesorul) sau poti merge pe o placa de baza AMD cu socket AM3+.
In acest moment cunosti detaliile placii de baza si poti merge mai departe pentru a achizitiona restul de componente compatibile. In ofertele magazinelor online gasesti numeroase optiuni in functie de bugetul tau.
Placi de baza
Placi de baza

Procesorul

Procesorul este una dintre cele mai importante componente, acesta oferind performanta si calcul rapid in programele folosite sau in jocuri.
Cum am spus mai devreme, trebuie sa alegi un procesor compatibil cu placa de baza, in acest caz trebuie sa alegi un procesor Intel pe socket 1150 sau un procesor AMD pe socket AM3+. Pentru a vedea cu ce socket este compatibil procesorul ales, acesta se poate gasi in sectiunea de specificatii a procesorului, precum si frecventa de rulare, respectiv numarul de nuclee.
Pana in acest moment ai selectat doua componente compatibile si esti mai aproape de a iti configura PC-ul pe care ti-l doresti. In acelasi timp ai garantia ca cele doua piese alese sunt compatibile 100%.
Pret Procesoare

Placa video

Placa video este o alta componenta esentiala, in special pentru jocuri si editare video. Nu ezita sa achizitionezi o placa video cat mai buna, atat cat iti permite bugetul, altfel vrei regreta ca nu ai investit mai mult in aceasta. Jocurile video bune necesita in ziua de azi mai multe resurse, iar cele care vor fi lansate in viitor vor avea nevoie de resurse tot mai mari.
Aici nu ar trebui sa iti faci probleme de compatibilitate, placile de baza avand acelasi slot PCI Express pentru placa video.
Iti recomand urmatoarele placi video: NVIDIA GeForce GT 730 sau, daca dispui de un buget consistent, Asus AMD Radeon R9 270X OC.
Pret Placa Video
Placa Video

Memoria RAM

Pentru ca PC-ul sa ruleze lin, fara probleme, fara sacadare, ai nevoie de memorie RAM. In specificatiile placii de baza poti vedea ce tip de memorie RAM suporta, precum si capacitatea maxima, cate sloturi de memorie ofera, cat si frecventele memoriilor suportate.
Iti recomand sa cumperi doua placute de memorie RAM (kit) a cate 4GB pentru a lucra in Dual Channel. HyperX FURY Blue 8GB (2x4GB), DDR3, 1600MHz, CL10, 1.5V ar fi o alegere foarte buna.
Pret Memorie RAM
Memorie RAM

Hard Disk

In aceasta categorie a unitatilor de stocare ai foarte multe optiuni din care poti alege. Eu pot doar sa iti recomand achizitionarea unui HDD pe interfata SATA III cu o capacitate de macar 500 GB, niciodata nu este prea mult. In plus, iti recomand si un SSD rapid pe care sa instalezi sistemul de operare.

Unitate Optica

Desigur, ai nevoie si de o unitate optica. Din nou, aici gasim o multime de variante, insa una ieftina isi face treaba foarte bine. Nu stiu cat de mult se mai folosesc unitatile optice, in ziua de azi stick-urile usb fiind destul de ieftine si iti permite sa muti fisiere de pe un PC pe altul mult mai usor si fara probleme.

Carcasa si sursa

Nu in ultimul rand, ai nevoie de o carcasa in care sa montezi componentele. Iti recomand sa cumperi una cat mai spatioasa si aerisita.
Tot ce iti mai trebuie pentru a pune PC-ul in functiune este o sursa de alimentare. Este de preferat sa o cumperi separat, ci nu sa mergi pe varianta unei carcase cu sursa incorporata deoarece acestea sunt slabe. Iti recomand sursa Inter-Tech Combat Power 650W.
Inter-Tech Combat Power

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts

IT HARDWARE